Antalet dödsoffer i hajattacker ökade förra åretEn ökning av dödliga hajattacker under 2023

Under 2023 skedde totalt 69 oprovocerade hajattacker runt om i världen, varav tio med dödlig utgång enligt International shark attack file (ISAF) vid Floridas naturhistoriska museum. Det var en ökning från fem dödliga hajattacker året före.

Enligt statistiken var det särskilt mycket attacker i USA, där över hälften av de oprovocerade attackerna skedde. Även Australien sticker ut i statistiken, med 22 procent av attckerna trots en mindre befolkning. Fyra av dessa attacker var dödliga.

Gavin Naylor, chef för hajforskningsprogrammet på Floridas naturhistoriska museum, kommenterade att antalet hajattacker ligger inom det normala intervallet under de senaste åren, men att antalet dödsfall är lite oroande.

De flesta av de oprovocerade attackerna var mot surfare, särskilt utanför en avlägset placerad surfstrand i den australiska delstaten South Australia.

ISAF fokuserar främst på oprovocerade attacker och dokumenterar fall där hajar attackerar utan mänsklig provokation. Oftast är dessa attacker testbett, där hajar misstar människor för sitt byte. De flesta attacker sker när hajar befinner sig i sitt naturliga habitat.