Antika mynt återfunna efter 58 år – hittelönen utdelas


En tioåring som på 60-talet hittade antika bronsmynt i en åker får sent omsider sin belöning. Arkivbild.


Som tioåring hittade Roy Dahl, 67, åtta antika bronsmynt i en åker i Kristianopel utanför Karlskrona. 58 år senare kommer hittelönen på 1 450 kronor.

Mynten som tioåringen hittade när han var på väg ner till havet med sin farfar för att ta upp ålryssjor har sparats i familjen under alla år, men av en tillfällighet fick Blekinge museum nyligen nys om saken.

– Jag satt på restaurangen och fikade. Och då satt ett gäng från museet där och pratade om kyrkan. Då sade jag till dem att jag har lite mynt som är mycket äldre än kyrkan här, men de trodde mig inte, berättar Roy Dahl för SVT Blekinge.

De åtta mynten har nu granskats, och konstateras härröra från nutida Egypten och romarriket, från cirka 200-talet före Kristus. Enligt kulturmiljölagen ska mynten tillfalla staten, men en hittelön på 1 450 kronor betalas ut.

– För arkeologin är detta solskenshistorier där vi lär oss något nytt och allmänheten som lämnar ifrån sig hittade föremål kan känna sig delaktiga i att lägga det arkeologiska pusslet, säger Mikael Henriksson, arkeolog på Blekinge museum, till SVT.