Friidrott: Duplantis vann men nådde inte sex meter: ”Jag är besviken”


Armand Duplantis lyckades med 5,67 och fortsatte att ta 5,82 och 5,92 i första innan den första rivningen kom på 6,02, vilket skulle ha varit ett nytt världsårsbästa med en centimeter.

Han var närmast att klara det på sitt tredje försök men rev med knäna på vägen ner. Stavarna var mjukare än förväntat och han kände att han inte kunde utnyttja sin snabbhet fullt ut under ansatsen.

– Det är en blandning av känslor. Jag är glad att jag vann, men jag vet att jag kan hoppa högre, så det är lite tråkigt. Ansatsen kändes bra men jag hade problem med stavarna. Jag kunde inte få till kraften på hoppen över sex meter, säger Duplantis till SVT Sport.

När KC Lightfoot rev ut sig på 6,02 och stannade på 5,92, hade Mondo vunnit sin egen tävling för tredje året i rad sedan premiären 2022.

”Då blir det 6,30-resultat”

– Höjdresultaten är inte på den nivå vi vill se, och det är inte bra. Men om man tittar på snabbheten, han går från 10,2 till 10,4 meter per sekund, kan han inte kontrollera det, men där har han potential för framtiden. Då kommer det att bli resultat på 6,30, säger experten Alhaji Jeng.

Publiken fick se en snabbare Duplantis än tidigare. Han var snabbast men inte i sin bästa version.

– Tekniken var inte redo för den här hastigheten. Han är i sin bästa form, men det kommer. Det är det som gör den här sporten så komplicerad, säger hans mamma och fystränare Helena Duplantis.

Chris Nielsen har fortfarande världsrekordet med 6,01. Duplantis världsrekord ligger på 6,23.

Det var den tredje upplagan av tävlingen, och Duplantis har ett arenarekord på 6,10 från förra året.

SE ÄVEN: Armand Duplantis högt över på sitt första hopp för kvällen

Javascript must be enabled to play video

Photo: SVT