Friidrott: Första dubbeltävlingarna på fem meter sedan våren 2021: ”Jag kämpar vidare”


Efter att ha hoppat 5,80 i Kazakstan förra helgen, nådde Duplantis ikväll 5,92. Det är ovanligt för honom att ha två tävlingar i rad med femmetershopp, senast det hände var i april och maj 2021 då han hoppade 5,90, 5,90 och 5,55 i tre tävlingar i rad.

Efter tävlingen gjorde Duplantis flera intervjuer och kände sig fortfarande besviken.

– Jag är fortfarande lite besviken men försöker att vara så positiv som jag kan. Det var en fantastisk tävling och alla gjorde riktigt bra ifrån sig i min egen gala. Jag kan inte ta en seger för given, säger Duplantis och försöker känna tacksamhet trots allt.

Det var viktigt för honom att visa upp sig från sin bästa sida i sin svenska hemstad och framför klubbkamraterna.

”Extra dålig känsla när det är i Uppsala”

– Det blir extra dålig känsla när jag hoppar så här framför dem i Uppsala. Men jag överlever och är bara lite arg, förklarar Duplantis.

Det var flera olika faktorer som bidrog till att han stannade på 5,92. Så sent som igår var han förberedd på att försöka slå sitt världsrekord och hoppa 6,24.

– Jag hoppar inte så här dåligt så ofta när jag har en bra ansats, men idag kunde jag inte kontrollera allt och stavhopphoppning är en komplicerad gren. Det är mycket man måste kontrollera förutom ansatsen, säger Duplantis.

Han hade problem med stavarna som inte var synkade med den snabba ansatsen.

– Jag hade jättestyva stavar från början och sedan måste man tänka annorlunda eftersom det blev nästan för mycket adrenalin när det var tävling. Jag kanske måste ta det lugnt nästa gång.