– Granskning av Unrwa av Raoul Wallenberginstitutet – Unrwas granskning utförd av Raoul Wallenberginstitutet – Undersökning av Unrwa av Raoul Wallenberginstitutet – Unrwas granskning: Raoul Wallenberginstitutets perspektivFN inrättar oberoende panel för att granska Unrwas agerande under Gaza-kriget

FN:s generalsekreterare António Guterres har meddelat att en oberoende panel kommer att granska FN-organet Unrwa och dess agerande under kriget i Gaza. Beskedet kommer efter anklagelser om bristande neutralitet och att Unrwa-anställda haft en roll i Hamas attacker mot Israel.

Raoul Wallenberg-institutet, tillsammans med norska och danska forskningsinstitut, ska samarbeta i utredningen. Institutets chef, Peter Lundberg, säger att arbetet med att sätta ihop en forskningsgrupp precis har inletts och att det finns många utmaningar, men att de tror att det är fullt möjligt att genomföra granskningen.

Ordförande för granskningen är Frankrikes tidigare utrikesminister Catherine Colonna och slutrapporten förväntas vara klar i april.

Flera stora biståndsgivande länder, inklusive Sverige, har pausat sitt bistånd till Unrwa efter anklagelserna. Ett dussintal personer har avskedats och organisationen har inlett en intern granskning. Israels utrikesminister Israel Katz säger att den israeliska regeringen ska överlämna bevis till utredningskommissionen.