Ny metod för att hjälpa hemlösa får långsam start


I tidigare har det varit vanligt att ställa många krav på hemlösa för att kunna få ett hyreskontrakt, till exempel krav på att de ska vara drogfria.

Bostad först är ett relativt nytt koncept med sitt ursprung i New York. Konceptet bygger på tanken att människor har rätt till en egen bostad och att man behöver ett tryggt boende för att kunna lösa sina livsproblem. Det har visat sig vara framgångsrikt i Finland, där man arbetar mot att avskaffa hemlösheten helt till år 2027. Sju kommuner i Kronoberg och Kalmar län har ansökt om och fått bidrag för att implementera Bostad först: Alvesta, Hultsfred, Högsby, Ljungby, Mörbylånga, Uppvidinge och Västervik.

Bostad först projektet i Alvesta

Alvesta har fått det högsta beloppet – 915 900 kronor – och under året har pengarna använts för att samla olika aktörer kring projektet. Trots detta har inga hemlösa ännu fått ett förstahandskontrakt.

Carola Johansson, avdelningschef IFO på kommunen, förklarar att det kan finnas kritiska röster över att inget mer konkret har hänt, men att det här är politikernas beslut om hur arbetet ska bedrivas. Hon fortsätter med att säga att målet är att erbjuda hemlösa förstahandskontrakt under 2024.

Trots att Bostad först ännu inte har kommit igång har Alvesta kommun ändå sett en minskning i antalet hemlösa – från 46,3 per 10 000 invånare år 2017 till 10,4 per 10 000 år 2023.