Nya klimatmål: Kraven uppskruvade


Anna-Caren Sätherberg, klimat- och miljöpolitisk talesperson för Socialdemokraterna. Arkivbild.


Utsläppen i EU ska minska med 90 procent till 2040, föreslår EU-kommissionen.

Helt nödvändigt, anser Socialdemokraterna.

– 90 procent är det minsta som krävs för att vi ska kunna nå slutmålet om nettonoll till 2050, säger Anna-Caren Sätherberg, klimatpolitisk talesperson för S.

Snarast borde minskningen ligga runt 90–95 procent, anser hon.

Förslaget som EU-kommissionen nu lägger fram är ett steg på vägen mot att nå nollutsläpp 2050, och en fortsättning på målet att minska utsläppen med 55 procent till 2030.

I Sverige kommer utsläppen av växthusgaser att öka på kort sikt, bland annat på grund av den kraftigt minskade reduktionsplikten.

– De har ingen realistisk plan för att varken klara målen 2030, 2040 eller vårt egna nettonoll-mål 2045, säger Sätherberg om regeringens klimatpolitik.

Målet till 2040 kan bli en utmaning för alla regeringar i EU, särskilt som många hushåll nu kämpar med hög inflation och det mullrar bland bönder i flera länder.

De konkreta åtgärderna för att nå 2040-målet kommer dock att presenteras först efter EU-valet i juni, när den nya EU-kommissionen har tillträtt.

– Vi hade det varmaste året någonsin 2023, så alldeles oavsett måste klimatomställningen ske. Men det måste göras på ett sätt så att vanligt folk är med på resan, säger Sätherberg.

– Det här blir en fråga som kommer att drivas i valrörelsen.