Sänkningen av det ryska krigsfartyget i bilder


En attack har ägt rum i Donuzlav-bukten i västra Krim, enligt Ukraina. Det ska ha inträffat natten mellan 31 januari och 1 februari.

Tid och plats är svåra att bekräfta utifrån bilderna, men de verkar matcha tidigare bilder av fartyget Ivanovets.

Rysska myndigheter har ännu inte kommenterat händelsen. En rysk militärbloggare rapporterar att fartyget Ivanovets har sjunkit efter att ha träffats av tre ytvattendrönare.

Kan användas mot handelsfartyg

Fartyget tillhör klassen Tarantul III och har normalt 50 personer i besättningen. Att sänka det kan vara strategiskt viktigt för Ukrainas veteexport genom Svarta havet, enligt forskningsledaren Niklas Granholm.

– Fartyget kan ha varit avsett att skjuta robotar mot handelsfartygen på denna rutt, säger han.

– Svarta havsmarinen har fyra fartyg av denna typ. Nu har de tre, enligt allt att döma.

Framgångar till sjöss – utan flotta

Attacken är en av flera framgångar som Ukraina har haft till sjöss, trots att de inte har en regelrätt flotta. Istället har de använt sig av robotar eller ytvattendrönare.

– Ryssland har försökt sätta upp olika defensiva medel mot de ukrainska ytvattendrönarna, såsom bommar och nät, men det verkar inte riktigt fungera, säger Niklas Granholm.

En femtedel skadat eller sänkt

Ungefär 20 procent av Rysslands resurser i Svarta havet har antingen skadats eller sänkts, enligt Niklas Granholm. Trenden verkar enligt honom fortsätta.

– Exporten fortsätter för Ukraina och den ryska Svarta havsmarinen pressas tillbaka allt mer. Men 80 procent av den finns kvar och kan förstärkas, så vi har inte sett slutet på detta ännu, säger han.