Sis-anställd drabbad av hällande av kokande vatten


Arbetsmiljöverket inleder inspektion mot hot och våld på vård- och omsorgsboenden


Arbetsmiljöverket inleder inspektion. Arkivbild.


I princip dagligen kommer anmälningar om hot och våld mot anställda på vård- och omsorgsboenden. Arbetsmiljöverket inleder därför nu en omfattande inspektion för att komma till bukt med problemet, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

35 procent av arbetstagarna inom vård och omsorg uppger i den senaste arbetsmiljöundersökningen att de blivit utsatta för hot och våld under det senaste året, och 25 procent av alla anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro kan kopplas till hot och våld.

I granskningen ingår det förebyggande arbetet inom de kritiserande boenden som drivs av Statens institutionsstyrelse, så kallade Sis-hem.

Ett exempel på anmälningar är en ungdom vid ett Sis-hem som hällde kokande vatten över en behandlingsassistent och en vårdare som blev slagen i huvudet med ett bordtennisracket, enligt Sveriges Radio Ekot.

”Arbetsgivare måste ta problemen på större allvar och göra sitt yttersta för att förebygga risker för hot och våld, säger Håkan Olsson, vikarierande generaldirektör på Arbetsmiljöverket, i pressmeddelandet.