Skolskyttens mamma fälls för dråp


Den dömda mammans advokat Shannon Smith pläderar under rättegångens slutdagar..


En 15-årig pojke sköt i november 2021 ihjäl fyra skolkamrater i Michigan, USA. Nu har hans mamma dömts för dråp för sonens mord.

Den 45-åriga modern döms för att ha underlåtit att stoppa sin son från att skada andra, vilket hon enligt delstatens lagar är skyldig att göra.

Domen för fyra fall av dråp genom oaktsamhet är den första mot en amerikansk förälder vars barn dömts för en skolskjutning.

Straffet bestäms den 9 april. Kvinnan riskerar 15 års fängelse för varje fall av dråp, alltså sammanlagt 60 års fängelsestraff.

Även pojkens far har åtalats för pojkens mord, men hans rättegång har ännu inte hållits. Föräldrarna borde enligt åklagaren ha agerat på signaler om att allt inte stod rätt till.

Pistolen som användes vid skjutningen köptes av pappan bara dagar före dådet, och mamman hade tagit med sonen på skjutövningar med vapnet.

Dagen för skjutningen sade föräldrarna nej till att ta hem sonen. Detta trots att en lärare upptäckt att 15-åringen suttit och ritat en teckning med en pistol, en blödande person och ord som ”blod överallt”.

Två flickor, 14 och 16 år gamla, samt två pojkar, 16 och 17 år gamla, sköts ihjäl i skolan i Oxford i Michigan. Ytterligare sju personer skottskadades.

Den nu 17-årige sonen har erkänt morden och har dömts för mord och terrorism till livstids fängelse.