Attack mot två fartyg utanför JemenUSA:s flotta som befinner sig i området sköt på tisdagen ned en sjömålsrobot avfyrad från Jemen mot ett handelsfartyg i Adenviken. Arkivbild.


Iranstödda Huthimilitanter attackerade två fartyg i Röda havet och Adenviken under tisdagsdygnet, bekräftar USA:s militärkommando.

Sammanlagt sex ballistiska sjömålsrobotar avfyrades från Huthikontrollerade områden i Jemen mot de två fartygen, uppger Centcom, USA:s operativa högkvarter för bland annat Mellanöstern.

Tre av robotarna riktades mot ett grekisktägt bulkfartyg i Adenviken. Fartyget larmade om en explosion under natten till tisdagen, som ska ha orsakat en mindre skada. Ytterligare en robot missade och en tredje sköts ned av en amerikansk jagare senare under tisdagen, skriver Centcom i ett uttalande.

Tre robotar riktades också mot ett brittiskt lastfartyg som befann sig i de södra delarna av Röda havet men missade, enligt Centcom.

De båda fartygen fortsätter mot sina respektive destinationer och ingen person ska ha skadats i samband med attackerna.

Huthirörelsen, med nära band till och stöd från Iran, kontrollerar sedan nästan ett årtionde en stor del av Jemen. Rörelsen har vid sidan av kriget i Gaza genomfört attacker mot handelsfartyg och krigsfartyg längs sjöfartsleder, vilket lett till att USA och Storbritannien har svarat med att attackera dess fästen på jemenitisk mark.