Bidens minister undgår riksrättUSA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, Alejandro Mayorkas. Den här bilden togs den 18 januari.
USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, Alejandro Mayorkas. Den här bilden togs den 18 januari.

Republikaner i USA:s representanthus har inte lyckats samla tillräckligt stöd för att ställa ministern med ansvar för inrikes säkerhet inför riksrätt.

Ministern Alejandro Mayorkas har anklagats av republikaner för att ”medvetet och systematiskt” underlåtit att hålla landets gräns säker.

Men två röster saknades för att tvinga fram en process mot Mayorkas, då representanthuset röstade på onsdagen. Republikanerna styr representanthuset med en knapp majoritet, och tre republikanska ledamöter valde att inte ge riksrättsförfarandet sitt stöd.

Alejandro Mayorkas har anklagats dels för att inte ha följt USA:s migrationslagstiftning i ett läge där rekordmånga migranter kommit till gränsen och dels för att ha gett vilseledande uttalanden om säkerhetsläget vid gränsen.

Ett utskott, med en majoritet av republikaner, beslutade i förra veckan att låta hela representanthuset rösta om ministern ska ställas inför riksrätt.

Demokratpolitiker har beskrivit riksrättsförfarandet som ett jippo iscensatt av republikaner som följer Donald Trump. Om ett riksrättsförfarande får grönt ljus i representanthuset skulle det gå vidare för behandling i senaten, som leds av en majoritet av Demokrater.

Republikanerna har migrations- och gränsfrågor högt på dagordningen inför höstens presidentval. I senaten har de två partierna legat i långdragna förhandlingar om ett gemensamt migrationspaket.