EU-strid om sanktioner mot bosättare: En tvist inom EU angående sanktioner mot bosättare


En tysk EU-diplomat på plats i en byggnad på Västbanken som förstörts av israeliska bosättare i somras. Arkivbild.


EU gör sig redo för sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare – men blockeras fortsatt av nej från Tjeckien och Ungern.

Nu görs nya försöka att enas.

USA har redan gått före med frysta tillgångar och andra sanktioner mot fyra israeler som pekats ut för våldsamheter på Västbanken.

En växande majoritet inom EU vill gärna haka på och har på uppmaning av utrikeschefen Josep Borrell diskuterat inreseförbud och frysta tillgångar ända sedan i december.

– Bosättarvåldet måste upphöra, manade Frankrikes utrikesminister Stéphane Séjourné i ett möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i måndags.

Enligt nyhetssajten Politico Europe håller dock Tjeckien och Ungern envist emot.

– Skamligt. Borrell tas inte på allvar varken inom eller utanför EU, säger en EU-diplomat till nyhetssajten.

Sanktionsfrågan, som samtidigt rent tekniskt försvårats av EU:s avtal om visumfrihet med Israel, diskuteras återigen av EU-ländernas ambassadörer under onsdagen. Förhoppningen är att nå en uppgörelse i lagom tid till nästa utrikesministermöte i EU, den 19 februari.

Parallellt förbereds ännu ett sanktionspaket mot Ryssland – det 13:e sedan 2022 – för att slå mot fler personer och verksamhet inför tvåårsdagen inom kort av det förnyade angreppet på Ukraina.