Experten: Nord Stream-sprängningarna noggrant genomtänktaI slutet av september 2022 upptäcktes fyra läckor på gasledningarna Nord Stream 1 och 2, som går från Ryssland till Tyskland längs Östersjöns botten. Arkivbild. Foto: Kustbevakningen/AP/TT

Varken Danmark eller Sverige har egentligen rätt att undersöka områdena där gasledningarna Nord Stream 1 och 2 sprängdes. Att det sprängdes just där har betydelse, enligt juridikprofessorn Said Mahmoudi.

– Det tyder på att det var genomtänkt och bra planerat, säger han.

Den svenska utredningen om Nord Stream-sprängningarna har lagts ned eftersom svensk jurisdiktion i ärendet saknas. Sverige har alltså inte rätt att utöva rättskipning och döma i fallet.

Men varken Sverige – eller Danmark och Tyskland, där utredningar pågår – har egentligen ens rätt att undersöka sprängningarna, enligt FN:s havsrättskonvention. De inträffade för långt ifrån den danska och tyska kusten.

Ryssland har rätt

Det tyder på att attentatet var väl planerat, då de som ligger bakom sprängningarna har intresse av att det ska vara svårt juridiskt att utreda händelserna, enligt Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet.

Ryssland har dock alltid haft rätt att undersöka saken, då Nord Stream 1 och 2 huvudsakligen ägs av Ryssland.

– Men Ryssland har, vad vi vet, inte fått göra den här undersökningen, svenska myndigheter sade nej. Ryssland bråkade inte heller, kanske pågrund av att det inträffade när Ryssland var djupt involverat i kriget i Ukraina, säger Mahmoudi.

Tysk möjlighet

Det finns dock en möjlighet att Tyskland har rätt att driva utredningen vidare – om uppgifter om att ukrainska medborgare har hyrt en båt i Tyskland för att genomföra sprängningarna stämmer.

– Då har de all anledning, eftersom brottet har planerats i Tyskland, säger Mahmoudi.

TT: Tror du att vi kommer få reda på vem som ligger bakom?

– Jag är tveksam, det har gått så pass lång tid. Man borde ha kommit till bättre resultat än vad man gjort. Men man kan inte utesluta det.