Hennes roll är att representera Israel i MalmöDet har funnits krav både i Sverige och utomlands för att utesluta Israel från Eurovision Song Contest på grund av konflikten i Gaza och de civila dödsoffren. Men den europeiska radio- och tv-unionen EBU har avfärdat kraven och betonat att tävlingen är en opolitisk händelse som förenar människor genom musik.

Den israeliska Eurovision-deltagaren för i år valdes ut av en jury i talangshowen ”Kochav Haba” (Rising Star), och låten som Eden Golan ska framföra kommer att bestämmas senare.

Även om kravet att artisterna ska uppträda på sitt modersmål slopades 1999, har det israeliska tv-bolaget Kan 11 beslutat att bidragen ska framföras på hebreiska i år.

Flera svenska artister har krävt att Israel ska uteslutas från tävlingen, med hänvisning till att Ryssland uteslöts 2022 efter invasionen av Ukraina. Men EBU håller fast vid att det är programföretag och artister som tävlar, inte regeringar.

Det är också värt att notera att Luxemburg kommer att representeras av en israelisk artist i år, med sångerskan Tali Golergant som framför låten ”Fighter”.