Illegal jakt på björn och järv i Svenstavik – analys av de återfunna resterna


I september gjorde en jägare en makaber upptäckt när han var ute på älgjakt i skogarna utanför Svenstavik i Bergs kommun. Han hittade resterna av björn och järvar i en grop, vilken var över täckt med granris.

Inledningsvis trodde man att det var resterna efter tre vuxna björnar och två björnungar. Men efter analyser visade det sig att det istället handlade om tre vuxna björnar och två vuxna järvar.

Olaga jakt misstänks

Det finns misstankar om att samtliga djur sköts utanför jaktsäsongen, vilket skulle utgöra grovt jaktbrott. Analyserna kunde dock bara fastställa att tre av dem hade skjutits olagligt: en björnhanne och de två järvarna.

Åklagare Åse Schoultz kommenterade: ”När det gäller två av de vuxna björnarna har vi inte kunnat få en komplett genetisk profil och därför kan vi inte med säkerhet fastslå att även de blivit illegalt skjutna.”

Ovanligt stort fynd

Centrum för genetisk identifiering vid Naturhistoriska riksmuseet utförde analyserna och konstaterade även att björnarna dött vid en ålder mellan två och fyra år. Det ovanligt stora fyndet av rester från både björn och järvar tillhör inte vanligheterna.

Åse Schoultz kommenterade: ”Ja, det är ganska ovanligt.”

Uppmanar allmänheten att lämna tips

Än så länge finns ingen misstänkt för jaktbrottet. Åse Schoultz uppmanade därför allmänheten att lämna tips för att hjälpa till i utredningen. Hon betonade att tipslämnare kan vara anonyma.

Det avslöjades också att straffet för grovt jaktbrott kan vara fängelse i upp till fyra år.

I en videon nedan kan man höra mer om det som var känt när utredningen inleddes i höstas.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video


”En preliminär bedömning är att björnarna kom dit under våren eller försommaren.” Hör Åse Schoultz, åklagare, berätta om det som nu utreds som grovt jaktbrott.
Foto: Lukas Johansson/SVT