Johan, 19, dömd för planerat skoldåd: ”Jag är inte ett monster”Bakgrunden till en potentiell skolattack

Johan, en 19-årig man från Stockholms södra utkanter, har nyligen blivit dömd för förberedelse till mord efter att ha planerat att mörda människor på sin gamla skola. Han berättar att han mådde väldigt dåligt under den här tiden och att hans planer egentligen bara var fantasier. Men trots det hittade polisen en kniv och en hammare bland hans tillhörigheter, vilket ledde till att han dömdes.

I en intervju med Aftonbladet berättar Johan om sin bakgrund och om att han faktiskt inte hade några planer att skada andra människor. Han är inte intresserad av att prata om domen, utan fokuserar istället på att förklara varför han spred så mycket våldsamt material och uttryckte sig som han gjorde.

Johan menar att psykisk ohälsa är grunden till skolattacker och andra våldsgärningar. Han säger att om man mår dåligt och känner sig ensam och olyssnad, så är det lätt att hamna i en negativ spiral. Han känner sig också dömd på förhand när han utmålades som en potentiell våldsverkare.

Trots Johans påståenden om att hans planer bara var fantasier, visar polisens utredning att hans filmklipp faktiskt fungerade som en inspirationskälla för David, en 16-årig pojke som planerade en attack mot sin skola. Johan säger att det känns väldigt otäckt att någon har sett honom som en förebild för en sådan allvarlig handling.

Läs mer:
Om du mår dåligt finns det hjälp att få. Här är några telefonnummer och resurser du kan vända dig till om du behöver stöd.