Kan Mimas vara ett möjligt hem för liv?Istäcket på Saturnus måne Mimas har länge varit känt för att vara 24 kilometer tjockt. Men nu har astronomer vid Observatoire de Paris gjort en oväntad upptäckt genom att använda Nasas bilder från expeditionen till Saturnus. Genom att analysera tusentals bilder har de funnit att Mimas tros dölja ett hav inuti sig, vilket ger hopp om möjligheten till liv.

Astronomerna tror att havet inuti Mimas täcker hela månens yta och att det värms upp av tidvattenkrafter från Saturnus. Det uppskattas vara 72 kilometer djupt och stå för mer än hälften av Mimas volym. Trots att det är ett ungt hav, som har bildats för cirka 25 miljoner år sedan, finns det hopp om att liv kan ha utvecklats där.

Astronomen Valéry Lainey säger att det inte finns något som exkluderar möjligheten för liv att existera där. Professor David Rothery påpekar dock att det kan finnas enklare ställen i rymden att leta efter liv på, såsom Jupiters måne Europa och Saturnus måne Enceladus, där man tidigare har hittat bevis för hav och möjligheten till liv.

Detta fynd visar att rymden fortfarande bär på många hemligheter och att det finns många platser att utforska i jakten på liv utanför vår egen planet.