Kenya drabbas av ökande kvinnomord: ”Min dotter är borta”


Kvinnohat resulterar i de mest vedervärdiga morden på kvinnor och flickor. Trots årtionden av aktivism från kvinnorättsorganisationer över hela världen och ökande medvetenhet, har regeringar misslyckats med att stoppa morden.

Rekordhögt antal kvinnomord

Under år 2021 mördades 81 000 kvinnor över hela världen, varav 45 000 av sina partners eller närstående. Enligt en rapport från UN Women var 2022 året med det högsta antalet avsiktliga kvinnomord någonsin. Det registrerades 89 000 kvinnomord, det högsta på 20 år.

Dessa siffror är dock sannolikt lägre än verkligheten, då i fyra av tio fall saknas tillräcklig information för att fastställa att morden var könsrelaterade.

I byn Gatanga, Kenya dödades Grace Wangari i den senaste vågen av kvinnomord som drabbar landet. Hon knivhöggs av sin pojkvän och förblödde till döds. Hennes mamma, Susan, beskriver det som ”outhärdligt” att behöva begrava sin dotter. Foto: EBU

Kenya och dess mörka rekordår

Afrika drabbas särskilt av kvinnomord som utförs av närstående, följt tätt av Asien.

I Kenya har redan 14 kvinnor mördats under 2024 enbart på grund av sitt kön.

– Smärtan jag känner saknar ord. Hon lämnade sina barn efter sig, säger Susan Wairimu, mamma till 24-åriga Grace som mördades i januari.

Mellan 2017 och 2024 mördades cirka 500 kvinnor i Kenya enligt undersökande plattformar som Africa Uncensored och Africa Data Hub. En nationell undersökning från 2022 visade också att ungefär en tredjedel av kenyanska kvinnor, cirka nio miljoner, har upplevt någon form av fysiskt våld.

Massprotester mot våldet

I januari 2024 skakades Kenya av två uppmärksammade mord, ett på influencern Starlet Wahu och det andra på Rita Waeni, en student vid Nairobis lantbruksuniversitet.

Dessa mord har lett till massiva demonstrationer i landet, där tusentals människor kräver att ansvariga tar tag i det utbredda våldet.

– Vi hoppas att regeringen kan hjälpa till att lösa denna fråga som inte har gått att lösa, säger Tasline Otieno från Women in Action Network.

– Vi demonstrerade även 2019, men det har ännu inte hänt någonting.