”Netanyahu tar stora risker” | SVT NyheterIsraels premiärminister Benjamin Netanyahu sa under en presskonferens att det inte finns någon annan lösning än en total seger. Hamas föreslog en 135 dagars vapenvila, men Netanyahu tackade nej till detta förslag. Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska institutet, menar att lidandet kommer att fortsätta eftersom Netanyahu inte accepterade förslaget om vapenvila. Det finns kritiska röster inom Netanyahus krigskabinett, bland annat från Israels tidigare försvarschef Gadi Eisenkot, som anser att en fullständig seger över Hamas är orealistisk. Hammargren säger även att Netanyahu trotsar Biden genom att spela högt med stöd från högerextrema bosättarföreträdare och deras strategi för Gaza. Netanyahu har ett behov av att säkra valet och USA:s intressen i regionen.