Skidskytte: Elvira Öberg tar Sverige till pallen


I spurtvarvet verkade det som om Öberg skulle utmana Norge om silver, men svenskan stumnade rejält och bakifrån kom schweiziskan Amy Baserga snabbt och var så nära att kunna passera Öberg som tog helt slut i regnet.

”Jag hann faktiskt bli nervös,” säger förbundskaptenen Johannes Lukas.

Elvira Öberg åkte in till det sista skyttet i kamp om silver med Norges Ingrid Landmark Tandrevold men efter två extraskott gick Schweiz Amy Baserga förbi och gick ut 11,5 sekunder före Sverige, där Öberg fick jaga en medalj från fjärde plats.

Baserga passerades snabbt av en blixtrande Öberg som dock fick betala rejält för satsningen.

Frankrike vann efter en imponerande slutsträcka av Julia Simon som jublande kramades om av lagkamraterna i elljuset.

Frankrike vann trots straffrunda

Frankrikes Justine Braisaz-Bouchet fick ta en straffrunda efter sitt stående skytte men kunde ändå växla ut Julia Simon i ledning på den sista sträckan.

Hanna Öberg, som hade ett fall, växlade ut lillasyster Elvira som fyra, 22,8 sekunder efter täten när det skulle dra ihop sig.

Martin Ponsiluoma, med bara ett extraskott, körde upp Sverige till femte plats på andra sträckan efter att en nervös Sebastian Samuelsson fått ta fem extraskott på första sträckan och precis undvikit en straffrunda. Samuelsson var ett tag nere på 16:e plats men kunde växla som sjua.

Se sändningen från skidskytte-VM här Foto: Thomas Bachun