Skidskytte: Kontroversen kring visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov och Anders Besseberg


Under utfrågningen i rättegången mot Besseberg och korruptionsanklagelserna, uppger flera norska medier att hans advokat, Christan B. Hjort, uttryckte frustration över att åklagaren fokuserade på lyxklockor istället för de korruptionsanklagelser som låg till grund för åtalet.

Åklagaren Marianne Djupesland förklarade att man diskuterade Bessebergs mottagande av en Omega-klocka värd runt 200 000 kronor, vilket advokaten Hjort ansåg vara irrelevanta detaljer.

Visselblåsare med på ljudupptagning

Rodtjenkov, en visselblåsare som avslöjade dopningsmissförhållanden under OS i Sotji 2014 och flydde till USA, medverkade via ljudupptagning under rättegången. Han hävdade att den ryske skidskyttechefen Sergej Kushchenko, som är central i åtalet mot Besseberg, gav honom pengar för att köpa dopningspreparat åren före OS i Sotji.

Rodtjenkov påstod även att det förekom mutor, men kunde inte ge konkreta bevis för påståendena om överföring av pengar till Besseberg.

”Jag har inte tagit emot en krona”

Bessebergs advokater avfärdade Rodtjenkovs vittnesmål som irrelevant för fallet och hävdade att Besseberg inte mottagit några pengar från ryssarna. Besseberg själv förnekade bestämt att han tagit emot några pengar och avslutade dagens förhandling med att betona sin oskuld.

Rättegången mot Besseberg inleddes den 9 januari och förväntas avslutas den 16 februari. 77-årige Besseberg, som var ordförande för det internationella skidskytteförbundet mellan 1992 och 2018, riskerar upp till tio års fängelse om han fälls.