– Tusen bönder reser till Barcelona – Tusen lantbrukare tar över Barcelona – Barcelona välkomnar tusen bönderTraktorförare kör in i den spanska storstaden Barcelona, i protest mot EU:s jordbrukspolitik.


För andra dagen i rad genomför tusentals bönder traktordemonstrationer över hela Spanien.

Stora vägar har blockerats i många av landets regioner och minst fyra personer har gripits, rapporterar El País.

I Barcelona har omkring 1 000 bönder på traktorer kört in i Diagonal, en av storstadens största gator, där de ska möta Kataloniens regionale ledare Pere Aragonès.

Demonstranterna kräver förändringar i EU:s jordbrukspolitik samt åtgärder för att bekämpa torkan och ökningar av produktionskostnaderna.

Premiärminister Pedro Sánchez lovar att hjälpa bönderna och förmedla deras krav till EU:s institutioner, säger han i ett tal i Spaniens parlament på onsdagen, enligt El País.

I tisdags tillkännagav landets jordbruksdepartement ett stöd på runt motsvarande drygt tre miljarder kronor till 140 000 jordbrukare för att kompensera för torkan och de ökade kostnaderna, rapporterar AP.

Jordbruksminister Luis Planas Puchades träffade lantbrukarnas fackföreningar i fredags, men lyckades inte övertala dem att stoppa protesterna.

Liknande protester har genomförts i flera andra europeiska länder på sistone, däribland Belgien, Frankrike, Tyskland och Polen.