Högt globalt värmerekord satt i januari


Den globala snittemperaturen i januari var den hittills högsta för månaden. Forskare varnar för att klimatförändringarna för med sig ökad risk för torka och bränder, som nu i Chile. Bilden togs i Vina del Mar häromdagen.


Januari månad i år slog rekord som den hittills varmaste januarimånaden globalt.

Det innebär att värmerekord slagits åtta månader på raken, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.

Medeltemperaturen förra månaden fastställdes till 13,4 grader Celsius, vilket är 1,2 grader över den näst varmaste januarimånaden, 2020.

Jämfört med snittet på januarimånaderna under de förindustriella åren 1850–1900 var årets notering 1,6 grader varmare. Januari 2024 blev därmed den tolfte månaden på raken som temperaturen legat mer än 1,5 grader över den förindustriella nivån.

”Snabba utsläppsminskningar av växthusgaser är det enda sättet att stoppa den globala temperaturökningen”, kommenterar Samantha Burgess, biträdande chef vid Copernicus, i ett pressmeddelande.

Värdena är alltså ett globalt snitt. I Europa var det spretigt: I Norden noterades som bekant riktigt låga temperaturer, och till och med köldrekord, medan temperaturerna var ovanligt höga i södra Europa.