Hot Spot: Utbrotten närmar sig ReykjavikDet nya vulkanutbrottet vid Sylingarfell norr om Grindavík på Island har väckt nyfikenhet hos många. Experter tror att detta kan markera början av en ny sekvens med upprepade vulkanutbrott i sydvästra Island, vilket kan innebära en ökad risk för utbrott närmare Reykjavik. Ólafur Gudmundsson, professor i geofysik vid Uppsala Universitet, förklarar att det nya utbrottet vid Sylingarfell, likt de två tidigare utbrotten under de senaste månaderna, antagligen kommer att vara kortvarigt och resultera i små lavautflöden.

Isländska myndigheter uppskattar att sprickan där utbrottet sker är tre kilometer lång, vilket enligt Gudmundsson inte är ovanligt för sådana typer av utbrott. Han förklarar att det sannolikt är början på en sekvens som upprepas ungefär vart tusende år. Den senaste sådan sekvens avslutades år 1230 och hade pågått sedan 900-talet. En ny sekvens innebär att andra vulkaniska system på halvön kan väckas för första gången på tusen år, vilket innebär en viss risk att utbrotten kan komma närmare Reykjavik.

Även om ett utbrott inte förväntas inträffa inne i huvudstaden, så finns det andra risker, enligt Gudmundsson. Grindavík är det enda samhället på Island där en spricka kan öppnas inne i samhället, och om lavautflödena blir större finns det en viss risk att lava kan rinna in i Reykjavik, något som har hänt förhistoriskt. Det beror på hur nära utbrotten sker.