Island varnar för kall natt: ”Stäng av gasen”Uppdaterad 23.08 | Publicerad 23.03

Ett vulkanutbrott har inträffat på Island och har slagit ut varmvattnet i flera områden. En varmvattenledning har förstörts av lavan och turistattraktionen Blå Lagunen fick utrymmas. En varning har utfärdats inför den kalla natten, och civilförsvaret uppmanar folk att se till sina grannar.

Ett lokalt undantagstillstånd har utlysts och invånare uppmanas att spara på el och vatten. Väderprognosen förutspår kraftig frost och invånare uppmanas att vara sparsamma med användningen av el och gasolvärmare. De uppmanas också att hålla koll på sina grannar och att inte använda gas i slutna utrymmen över natten.

Bristen på varmvatten påverkar även sjukvården i området och lokala myndigheter står redo att evakuera vårdinrättningar om det behövs. Barnmorskor har meddelat att de för tillfället inte kan genomföra förlossningar i det drabbade området. Situationen förväntas vara tillfällig och pågå till senare under dagen imorgon.