Ny lag om id-kontroller godkändEn liknande lag infördes i samband med flyktingkrisen 2015, men den var tillfällig och upphörde 2018. Arkivbild.


Riksdagens justitieutskott säger ja till lagförslaget om tillfälliga id-kontroller. Bara C, V och MP röstade emot, rapporterar P4 Malmöhus.

Förslaget innebär att regeringen ska kunna utfärda tillfälliga förbud att transportera personer utan giltiga identitetshandlingar till Sverige.

Förslaget har väckt kritik, bland annat från samtliga partier i Skånes regionfullmäktige. SJ:s vd Monica LIngegård har varnat för att det kan medföra att bolaget måste upphöra med snabbtågstrafik mellan Köpenhamn och Malmö.

Emelie Fredell, affärschef Öresundståg på Skånetrafiken, har också varnat för hur trafiken mellan Sverige och Danmark kan påverkas.

– Vi behöver planera om och antagligen innebär det att det blir färre avgångar, ökade restider, fler byten, förseningar och trängsel ombord. Det beror på hur föreskrifterna kommer att se ut, har hon tidigare sagt till News Øresund.

Riksdagen ska rösta om förslaget nästa vecka.