Sida ökar bistånd till Gaza efter terrorlarmPalestinier samlas för matutdelning på Gazaremsan medan den humanitära situationen i området försämras. Sida ökar sitt humanitära bistånd till Gaza med 69 miljoner kronor för att hjälpa till att lindra den pågående krisen. Enligt Jakob Wernerman på Sida är det avgörande att stödja Unrwa, trots misstankar om terroranklagelser mot organisationen. Sida har beslutat att betala ut 10,2 miljoner kronor till International Rescue Committee för akutsjukvård i Gaza och flera andra organisationer väntas få en extra utbetalning inom kort.

Samtidigt har Sida avvaktat med att betala ut 31 miljoner kronor till Unrwa på grund av misstankar om inblandning i en terrorattack. Wernerman förklarar att Sida avvaktar en FN-rapport om misstankarna innan utbetalningen blir aktuell.

Unrwa, som stöder 1,7 miljoner människor i Gaza, är en viktig aktör i området och en av de största mottagarna av svensk humanitärt bistånd. Trots misstankarna är Unrwa fortfarande en central aktör i Gaza och det vore utmanande för den humanitära responsen om de inte skulle kunna fortsätta sitt arbete.

Unrwa grundades efter kriget som bröt ut i samband med Israels bildande 1948 och hjälper idag runt 5,9 miljoner palestinska flyktingar. Sverige gav 239 miljoner kronor i humanitärt bistånd till Palestina förra året.