Ukrainas försvarschef avsatt


Uppdaterad 17.37 | Publicerad 17.09

Ukrainas försvarschef Valerij Zaluzjnyj. Arkivbild.


Ukrainas försvarschef Valerij Zaluzjnyj tvingas lämna sin post. I ett inlägg på X skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att det är dags för nytt ledarskap för militären.

Beskedet kommer efter flera veckors ryktesspridning om meningsskiljaktigheter mellan Zelenskyj och Zaluzjnyj.

I en lång intervju i tidskriften The Economist i november gjorde försvarschefen gällande att kriget var på väg mot ett fryst läge och att några större genombrott inte var att vänta. Hans ordval väckte stor uppmärksamhet och motsades av landets politiska ledning.

”Jag träffade general Valerij Zaluzjnyj. Jag tackade honom för att ha försvarat Ukraina i två år. Vi diskuterade den förnyelse som Ukrainas väpnade styrkor behöver. Vi diskuterade också vem som skulle kunna ingå i det förnyade ledarskapet för Ukrainas väpnade styrkor. Tiden för sådan förnyelse är nu”, skriver presidenten i inlägget.

Rättad: I en tidigare version angavs fel titel för Valerij Zaluzjnyj.