Bilden av ett Ryssland som luras av väst


Den långa intervjun som publicerades under natten bjöd inte på många överraskningar. Putin inledde med att tala i 40 minuter om Rysslands historia – enligt hans perspektiv.

– Det som framkommer är en syn där Ryssland och Ukraina anses höra ihop. Ukraina beskrivs som en plats som har varit föremål för maktkamper, men som i grund och botten står nära Ryssland, säger Carl Fridh Kleberg i SVT:s Morgonstudion.

Förnekar planer på utökade strider

Putin beskriver Ryssland som ett land med fredliga intentioner – som upprepade gånger bedras av väst. Han förnekade bestämt att Kreml skulle vara intresserad av att attackera länder som Lettland och Polen.

– Varför skulle vi? Vi har inget intresse av det, säger han i intervjun.

Vill stoppa vapenleveranser från väst

Putin passade också på att rikta kritik mot väst, som han anser bidrar till konflikten i Ukraina genom vapenleveranser till landets armé.

– Det är det centrala. Han vill nå ut till Tucker Carlsons publik och säga: Sluta beväpna och stötta Ukraina. Då kommer det här kriget ta slut omedelbart. Naturligtvis blir det på Rysslands villkor.

Det är ännu oklart vilka effekter intervjun kan få. Det är tydligt att både Tucker Carlson och Putin kommer att dra fördelar av den.

– För Carlson innebär det att han kommer att tjäna mycket pengar och höja sin profil. För Ryssland är det en bra möjlighet att framföra sin synpunkt, säger Carl Fridh Kleberg.