Danskt krigsfartyg i Röda havet


Den danska fregatten Iver Huitfeldt seglade från Danmark den 29 januari för att delta i den USA-ledda insatsen Prosperity Guardian i Röda havet.


En dansk fregatt väntades anlända till Röda havet på torsdagen för att ansluta sig till en internationell koalition vars syfte är att skydda den civila sjöfarten mot attacker från Iranstödda Huthirörelsen i Jemen.

”Det är avgörande att vi aktivt och i samarbete med likasinnade skyddar rätten till fri navigering. Det kan potentiellt få stora globala konsekvenser om våra handelsvägar inte är säkrade”, säger danska utrikesministern Lars Løkke Rasmussen i ett pressmeddelande.

Utöver fartyget, som ska ingå i en defensiv koalition, har Danmark även bidragit med en stabsofficerare till den USA-ledda offensiva insatsen som genomför riktade attacker mot Huthirörelsen för att slå ut dess förmåga att attackera sjöfarten.