Flyganfall intensifierade mot flyktingtäta Rafah


Uppdaterad 08.47 | Publicerad 08.15

Sörjande palestinier vid ett bårhus i Rafah på torsdagen.


Israel riktar intensiva anfall i Gazaremsan mot Rafah, gränsstaden mot Egypten där över en miljon palestinier sökt skydd undan den tidigare krigföringen längre nordösterut i området. Men USA signalerar att man inte stödjer någon markoffensiv.

Israels anfall från luften mot Rafah-området tilltog under torsdagen och natten mot fredag, uppger vittnen enligt nyhetsbyrån AFP. Detta trots att alltså ungefär hälften av Gazaremsans befolkning nu är hopträngd där, på en yta av som högst några tiotals kvadratkilometer.

På fredagsmorgonen uppger Hamastrogna myndigheter i det palestinska området att minst ett tiotal människor har dödats i de senaste anfallen. Läget är dock kaotiskt, och siffrorna befaras vara i underkant.

Premiärminister Benjamin Netanyahu sade häromdagen till sina soldater att ”förbereda sig för att operera” i Rafah. Men Israel har ännu inte gått in där med markstyrkor. En sådan operation väntas bli väldigt riskfylld, både för soldater och civila.

Och en UD-talesman i USA säger att supermakten inte stödjer en markoffensiv. Även Egypten har reagerat allt starkare. Om markstriderna kommer för nära gränsen dit, eller Israel till och med tvingar in flyende palestinier i Egypten, så undermineras det 40 år gamla fredsavtalet Israel-Egypten, har Kairo varnat, enligt nyhetsbyrån AP.

Sedan palestinska Hamas stora terrorattack mot Israel den 7 oktober, då över 1 000 israeler dödades, uppger Hamastrogna myndigheter att uppemot 28 000 människor mist livet i kriget i Gazaremsan.