Många framstående talanger söks till nytt språkröruppdrag – spännande jakt inleddMärta Stenevi valdes till nytt språkrör 2021, men nu får Miljöpartiet åter börja söka efter ett nytt ledare. Många är intresserade av att kandidera och det förväntas att partiet väljer ett nytt kvinnligt språkrör vid en extrakongress i vår. Inför valet av språkrör 2021 fanns det hela åtta intresserade kandidater, och flera av dem är fortfarande aktiva på höga positioner i partiet.

En av de intresserade kandidaterna, Janine Alm Ericson, uttrycker sin överraskning över Stenevis avhopp men anser att partiet fortfarande har tid att genomföra en ordnad process för att välja en ny ledare. När det gäller hennes eget intresse för att kandidera igen säger hon att hon inte har hunnit funderat på det ännu.

Flera tidigare önskekandidater för språkrörsposten, såsom Alice Bah Kuhnke och Amanda Lind, var inte intresserade av att kandidera för positionen 2021. Annika Hirvonen, som kom på fjärde plats i förra valet, påpekar att det finns många kompetenta kvinnor i partiet som skulle kunna vara lämpliga kandidater.

Det förväntas att partiet snart kommer att inleda processen för att välja en ny ledare inför den kommande extrakongressen.