Muthärva växer – flera i stat och kommun åtalas: En växande skandal inom statliga och kommunala institutioner


Anna Karolina Eriksson/TT


Tio personer åtalas i den misstänkta muthärvan. Arkivbild.


Lyxiga middagar och resor – anställda inom säkerhetsföretaget Securitas, Ystads kommun och Statens institutionsstyrelse (Sis) misstänks för inblandning i en omfattande muthärva. Nu åtalas tio personer som utretts av Riksenheten mot korruption för givande och tagande av muta, rapporterar TV4.

Kanalens program Kalla Fakta har tidigare avslöjat att de anställda på Sis misstänks ha tagit emot mutor av säkerhetsföretaget. SVT Nyheter Skåne har även rapporterat om muthärvan i Ystad, där kommunala tjänstemän misstänks ha mutats med resor och prylar. I utbyte tecknade de avtal värt mer än 100 miljoner kronor med ett utpekat säkerhetsföretag, som senare köpts upp av Securitas.