Putin föreslår att byta mördare mot journalist


Rysslands president Vladimir Putin. Bild från den ryska propagandakanalen Sputnik.


Rysslands president Vladimir Putin uppger att en uppgörelse kan nås med USA om den fängslade The Wall Street Journal-reportern Evan Gershkovich.

I sammanhanget nämner Putin en rysk ”patriot” dömd för mord i Tyskland.

Putin uppger att det pågår diskussioner om ett utbyte mellan USA och Ryssland som kan leda till att Evan Gershkovich får återvända hem.

– Jag tror att en överenskommelse kan nås, säger presidenten i en intervju med den högerradikale amerikanske journalisten Tucker Carlson.

32-årige Gershkovich greps under en reportageresa i den ryska staden Jekaterinburg i mars 2023 i och anklagas för spioneri. Ryska myndigheter har inte offentliggjort några bevis.

Gershkovich, hans arbetsgivare och USA nekar bestämt till anklagelserna. USA hävdar att han är felaktigt fängslad.

Putin nämnde inte specifikt vem Moskva söker att få i utbyte. Han hänvisade dock till Vadim Krasikov, som avtjänar ett livstidsstraff i Tyskland för att ha skjutit en tjetjensk man i Berlin 2019.

Putin kallade Krasikov, som han inte hänvisade till vid namn, för en rysk patriot.

”Rysslands önskan om ett avtal som tar Evan hem är hoppingivande, och vi hoppas att detta kommer att leda till att han snabbt släpps och återvänder till sin familj och vår nyhetsredaktion”, skriver The Wall Street Journal i ett uttalande.