Rädsla sprider sig i Rafah när markinvasionen närmar sigTiotusentals palestinier har sökt skydd i skolor och FN-byggnader i Rafah i Gaza, då den israeliska militären förväntas inleda en offensiv mot staden. Det råder fullständig panik i staden, och över en miljon palestinier har ingenstans att ta vägen om en markinvasion inleds. Israels försvarsminister har indikerat att Rafah är nästa mål för militäroperationen, men USA har uttryckt sitt motstånd mot en större militäroperation då det skulle innebära katastrof för civila i Gaza.

Israels militär har redan riktat sin offensiv mot södra Gaza, dit majoriteten av palestinierna har flytt. De allra flesta har tagit sig till Rafah, som nu är kraftigt överbefolkad. Om en markinvasion inleds finns ingenstans att fly, eftersom gränsen mot Egypten är stängd och norrut pågår hårda strider.

Många människor har sökt skydd i skolor och FN-byggnader, medan andra bor i tält eller under tunna presenningar. Situationen beskrivs som en ”tryckkokare av förtvivlan” av hjälporganisationer, och det finns varningar för spridning av sjukdomar, avloppsvatten längs gatorna och risk för svält på grund av begränsad nödhjälp.

Israels främsta allierade, USA, har meddelat Israel att man inte stödjer en större militäroperation mot Rafah, då det skulle innebära katastrof för civila i Gaza. Situationen har eskalerat sedan en attack mot Israel i oktober, och den militära invasionen mot Gazaremsan har varit mycket blodig med många palestinier som dödats och skadats.