Rapport om sviktande minne får mig att vilja rädda Biden – ”Smink och ljus”Joe Biden, den äldsta presidenten i USA: s historia, har börjat orsaka oro bland Demokraterna efter en rapport från den särskilde utredaren Robert Hur. Trots att dokument hittades i presidentens garage och under hans TV och visade att han hanterade känsliga handlingar felaktigt valde åklagaren ändå att inte åtala honom, bland annat på grund av att han anses vara en äldre man med dåligt minne. Biden har upprepade gånger förväxlat politiker, frågat om en död person fanns på plats, snubblat och ramlat, vilket har resulterat i att många amerikaner anser att han är för gammal för att fortsätta som president.

Rapporten skapade panik inom Demokraterna och många är oroliga för vad detta kan innebära för Bidens valchanser i november. Presidentens reaktion på rapporten under en presskonferens i Vita huset bidrog till att förvärra situationen enligt många, och det har diskuteras olika åtgärder för att förbättra hans image. Vissa vill att han ska sitta oftare i offentliga sammanhang istället för att stå vid en podium, medan andra förespråkar mer tid till smink och ljussättning. Det finns också de som anser att det är viktigt att han har fler informella möten med vanligt folk för att visa upp en annan sida av sig själv.

Många inom partiet anser att Biden nu måste kämpa för att bevisa att anklagelserna mot honom är felaktiga och att han har vad som krävs för att fortsätta som president. Trots att det finns många som ställer sig bakom honom, finns det även de som fruktar att rapporten kan vara dödsstöten för hans chanser att vinna om han inte lyckas ändra bilden av sig själv inför valet.

Den politiske strategen Steve Schmidt, som tidigare har jobbat för republikanska höjdare, tror att rapporten kan öka Donald Trumps chanser att återvända till Vita huset. Han menar att Biden nu måste bevisa varje dag fram till valet att anklagelserna mot honom är felaktiga.