Sharif utropar seger – osäkert resultat kvarstående


Pakistans tidigare premiärminister Nawaz Sharif har utropat sig som segrare i fredagens parlamentsval.


Pakistans tidigare premiärminister Nawaz Sharif har utropat seger i torsdagens parlamentsval – trots att fängslade ex-ledaren Imran Khans kandidater enligt tidiga siffror fått fler röster, rapporterar flera medier.

Nu påbörjas försöken att bilda en koalitionsregering i landet, säger Sharif, som var premiärminister i tre omgångar innan han avsattes efter korruptionsanklagelser 2017.

Enligt preliminära siffror har kandidater nära den populäre före detta premiärministern Imran Khan fått 85 mandat i parlamentet. Sharifs parti Muslimska förbundet har fått 59 mandat. 66 av mandaten i parlamentet har under fredagskvällen, lokal tid, ännu inte fastställts.

För bara en dag sedan avvisade Sharif en möjlig koalition med andra partier efter valet. Då sade han att han ville att Pakistan skulle styras av endast ett parti.

– Vi har inte tillräcklig majoritet för att bilda regering utan stöd från andra och vi inbjuder allierade att gå med i koalitionen så att vi kan göra gemensamma ansträngningar för att dra Pakistan ur dess problem, säger Nawaz Sharif nu.

Imran Khan var förbjuden att ställa upp i valet. Sedan i slutet av januari har domarna duggat tätt mot den tidigare cricketstjärnan, som dömts till flera långa fängelsestraff för bland annat korruption.

Hans partikollegor tvingades ställa upp som oberoende kandidater, efter att ha förbjudits att använda partisymbolen, ett cricketslagträ, för att hjälpa analfabeter att hitta dem på valsedlarna.