Socialdemokraterna uppmanar Jamal El-Haj att avgå från riksdagen


Politikern Jamal El-Haj (S) har fått krav på sig att lämna sin plats i riksdagen. Detta beror bland annat på hans deltagande i den europeiska palestinska konferensen förra året, enligt Niklas Karlsson.

”Det har skadat partiet. Det är vår bedömning att han har prioriterat sina egna intressen framför partiets,” säger Karlsson.

Under våren 2023 deltog Jamal El-Haj i den europeiska palestinska konferensen i Malmö, trots att partiet avrått honom från att göra det. Detta efter att ordföranden anklagats för kopplingar till terrorgruppen Hamas.

Efter evenemanget publicerades en bild där Jamal El-Haj omfamnar ordföranden. Trots kraftig kritik från flera håll har El-Haj på grund av trycket lämnat sin plats i utrikesutskottet.

Fördömde Hamas

I en intervju i Aktuellt i januari fördömde han Hamas efter en tids tystnad och sa att han inte skulle delta i konferensen om den arrangerades igen. Detta trots att han tidigare i polisförhör efter en förtalsanmälan sagt det motsatta.

Jamal El-Haj påstod också att han inte tog partiets varningar om konferensen på allvar på grund av förtrycket mot palestinier.

Försökte påverka asylärende

På fredagen rapporterade Expressens ledarsida att Jamal El-Haj år 2017 försökte påverka Migrationsverket att godkänna en egyptisk imams asylansökan.

Jamal El-Haj ska enligt en tjänsteanteckning ha ringt upp handläggaren i ärendet och gått i god för imamen samt sagt att det vore en förlust för Sverige om denne utvisades.

Texten uppdateras