Turismen återvänder till Nordkorea efter pandemin


Glada ryska turister kommer ut i solen på Pyongyangs internationella flygplats.

Ryssar på gruppresa har nu landat i Nordkorea – de första turisterna i det slutna landet efter pandemin.

Såvitt känt har diktaturen inte släppt in en enda turist på ungefär fyra år, sedan gränserna stängdes då den globala pandemin bröt ut i början av 2020. Men på fredagen anlände en grupp ryssar med flyg från Vladivostok till Pyongyang, rapporterar nyhetsbyrån AFP från den koreanska huvudstaden.

Enligt sydkoreanska medier handlar det om en grupp om cirka 100 personer som ska besöka bland annat skidorten Masikryong.

Formellt har gränserna varit öppna i ungefär ett halvår, men de enda som fått resa till och från Nordkorea hittills har varit utvalda grupper som diplomater.

Och i september korsade landets diktator Kim Jong-Un själv gränsen till Ryssland, för ett toppmöte med den ryske ledaren Vladimir Putin. De allt tätare förbindelserna mellan de båda länderna oroar västvärlden, i skenet av rapporter om att de hjälper varandra med vapen som kan riktas såväl mot Ukraina som Sydkorea och USA.