Tusentals barn är i fara för att dö


Tiotusentals barn riskerar att dö i Sudan på grund av undernäring, enligt Unicef. På bild sudanesiska flyktingar som samlas utanför ett fältsjukhus i Acre, Tchad. Arkivbild från augusti 2023.


Tiotusentals barn i Sudan riskerar att dö på grund av undernäring, om inte biståndet till landet ökar, varnar Unicef.

Samtidigt är över hälften av alla barn i det krigshärjade landet i behov av humanitär hjälp för att överleva.

Tiotusentals barn kan dö i Sudan om inte biståndet ökar dramatiskt, varnar FN. Kriget i landet har nu pågått i 300 dagar och kan resultera i att över 700 000 barn kommer att drabbas av den dödligaste formen av undernäring i år, enligt FN:s barnfond Unicef.

– Vi kommer inte kunna behandla mer än 300 000 utav barnen utan förbättrad åtkomst och ytterligare bistånd. Tiotusentals barn kommer troligtvis att dö, säger Unicefs talesperson James Elder.

Sedan konfliktens start har 3,5 miljoner barn drivits på flykt inom landet och omkring hälften av alla barn i landet – 14 miljoner – är i behov av humanitär hjälp för att överleva.

Striderna, som bröt ut i april i fjol, står mellan ärkerivalerna general Abd al-Fattah al-Burhan och hans tidigare ställföreträdande, Mohamed Hamdan Daglo som är ledare för milisen RSF. Båda parter har anklagats för krigsbrott.