Varför Putin utför en överraskningsattack mot vikingarLedare Carlson kritiserar Putin på ett underhållande sätt

Lekledare Carlson bjuder in till två timmar fri simning i Vladimir Putins föreställningsvärld. Carlson drar på sig den foliefodrade badmössan och kastar sig in i Putins historielektion. Det hela blir upplysande på sitt sätt, men det är svårt att undkomma frågan: Menar Putin allvar?

Det är svårt att runda frågan: Tycker han allt det där på riktigt? Det finns trots allt mer relevanta saker att förhålla sig till. Som att Ryssland och Ukraina 1994 kom överens om att respektera varandras territoriella integritet. Det mesta Putin tar upp har han varit inne på förut, men ibland skruvar han till det ytterligare ett snäpp.

Tucker Carlson har fått mycket kritik för sin intervju – redan innan den publicerades. Tyvärr besannades många av farhågorna. Problemet är inte att någon gör en intervju med Vladimir Putin. Problemet är att Tucker Carlson är en propagandist, och därför dålig på att göra intervjuer. Dessutom för Carlson själv fram många egna konspiratoriska narrativ som passar Putin perfekt.

Det är svårt att veta om Putin menar allt det där. Om han tror det. Om det på riktigt är viktiga bevekelsegrunder för honom. Jag läser det snarare som en blandning av självrättfärdigande, bländverk och självupphöjelse. Putin använder historien som vapen, i ett försök att skapa en kontext där den råa verkligheten görs kommunikativt begriplig. Det som troligen är sant låter helt enkelt inte lika bra: Att det enda Putin verkligen bryr sig om är makt – sin egen i Ryssland, Rysslands i omvärlden.