Bakom våldsvågen i Norrköping: Gängkonflikter och utpressning


Under veckan har ett åtal väckts som gäller flera sprängningar och bombfynd förra året. Dessa inkluderar två försök till sprängningar mot bilhallar och ett tillfälle då en person greps med en bomb i Lindö.

Enligt ett PM från polisens underrättelsetjänst, som finns i förundersökningsprotokollet, kämpar två rivaliserande grupper i Norrköping om narkotikamarknaden i staden.

Det handlar om en gruppering, kallad ”Kalo”, baserad i Navestad och Hageby, med kopplingar till nätverket Foxtrot, samt ett löst sammansatt gäng kallat ”Marielund” med koppling till den stadsdelen i Norrköping.

Gängkonflikt

Enligt polisen tyder mycket på att flera av sprängningarna och försöken till sprängningar i Norrköping under 2023 var riktade mot personer kopplade till gänget ”Marielund”.

Enligt förhören kan bakgrunden också vara utpressning, där ett antal personer från början ville ha 1,5 miljoner kronor från en företagare, en summa som senare ökade till 3 miljoner kronor.

Kopplingar till restaurangmord

Flera av de åtalade personerna misstänkta för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse kopplas till Navestad/Hageby-falangen. Polisens PM tydligt kopplar den 20-årige man som sköts till döds på en restaurang i Norrköping förra året till den falangen.

I förundersökningsmaterialet finns också en ”dödslista” som listar flera personer i konflikten. Polisen konstaterar i dokumentet att det för tillfället inte finns något som tyder på att konflikten mattas av.

Samtliga åtalade förnekar brott.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tidigare denna vecka väcktes åtal gällande flera av sprängningarna förra året. I klippet kommenterar åklagaren åtalet. Foto: Åklagarmyndigheten/Ulf Wigh