Burmas junta inför ny lag om militärtjänst


Omfattande strider har pågått mellan den kritiserade militären och väpnade motståndsgrupper. Arkivbild från maj 2021.


Myanmars militärjunta inför en lag som gör det möjligt att kalla in alla unga män och kvinnor för tjänstgöring i minst två år.

Lagen gäller män mellan 18 och 35 år, samt kvinnor mellan 18 och 27 år och sätts i bruk omedelbart. Vidare detaljer kommer offentliggöras senare, enligt ett uttalande.

Lagen skrevs redan 2010 av militärjuntan som hade makten då, men den trädde aldrig i kraft. Enligt villkoren då kan tjänstgöringen förlängas i upp till fem år vid undantagstillstånd, och den som ignorerar kallelser kan fängslas lika länge.

Myanmar har varit oroligt ända sedan juntan tog makten i en kupp februari 2021, då den utlyste ett undantagstillstånd som fortfarande gäller. Oliktänkande har slagits ned hårt och omfattande strider har pågått mellan den kritiserade militären och väpnade motståndsgrupper. Tusentals har dödats, och tiotusentals har gripits.