Cykel-Stubb byter skepnad till ”DJ Pexi” inför det kommande presidentvalet i FinlandUppdaterad 15.42 | Publicerad 13.25

Förhandsfavoriterna inför det kommande presidentvalet i Finland är Alexander Stubb och Pekka Haavisto. Den första valomgången var jämn, med Stubb på första plats med 27,2 procent av rösterna och Haavisto på andra plats med 25,8 procent. Nu står det klart att det blir en andra omgång där de båda kandidaterna tävlar om att bli landets nästa president.

Intressant nog har de två kandidaterna också en släktkoppling till varandra, då de båda härstammar från bonden Erik Ångerman Sursill i Umeå. Detta gör att oavsett vem som vinner, kommer det att bli den sjätte presidenten i Finland med anor från Västerbotten.

I fråga om personliga intressen skiljer sig de två kandidaterna åt. Stubb är en cykelfantast och föredrar att köra en Volvo, medan Haavisto är en bilfantast och äger en Volkswagen från 70-talet. Han är också en discjockey som uppträder under artistnamnet ”DJ Pexi”.

I förhållande till politiska frågor är den mest betydande skillnaden mellan dem deras ståndpunkt i frågan om kärnvapen. Stubb anser att Finland bör tillåta kärnvapen på sitt territorium, medan Haavisto förespråkar en låg profil i frågan.

Opinionsmätningar från Yle visar att Stubb leder inför den andra omgången, men det är fortfarande ett tajt lopp och ingenting är avgjort än.

Kort fakta om kandidaterna:

Alexander Stubb:
– Ålder: 55
– Parti: Samlingspartiet
– Nuvarande jobb: Professor
– Redovisad valbudget: 2,5 miljoner euro
– Politisk erfarenhet: Finansminister, statsminister, utrikesminister, Europaparlamentsledamot m.m.

Pekka Haavisto:
– Ålder: 65
– Valmansförening med stöd av De Gröna
– Nuvarande jobb: Riksdagsledamot
– Redovisad valbudget: 1,8 miljoner euro
– Politisk erfarenhet: Riksdagsledamot, utrikesminister, utvecklingsminister, miljöminister m.m.

Källa: Svenska Yle