De mystiska vulkanrullarna avkodas med hjälp av AIPapyrusrullar som har legat förkolnade i över 2 000 år har äntligen blivit läsbara tack vare spjutspetsteknik och en penningstinn tävling. Rullarna ägdes av Caesars svärfar och begravdes under Vesuvius utbrott. Efter att ha blivit förkolnade har de varit svåra att öppna och läsa, men nu har forskare lyckats skapa högupplösta bilder och använda AI för att avslöja texten.

Bland de första som lyckades läsa ordet på rullarna var den 27-årige egyptiske studenten Youssef Nader. Han tränade en AI på att känna igen bläck på bilder av rullarna och kunde till slut tyda ett grekiskt ord som betyder purpur. För detta fick han andra pris i en av tävlingens delmoment.

För att driva projektet framåt och få fler deltagare skapade techprofilerna Nat Friedman och Daniel Gross ”Vesuviusutmaningen”, vilket har beskrivits som den mest penningstinna tävlingen inom arkeologin. Tävlingens huvudpris på 700 000 dollar delas nu mellan tre personer, inklusive Youssef Nader.

Forskarna hoppas att fler rullar ska skannas och att de ska kunna avslöja fler uråldriga texter som kan ge insikt i den mänskliga historien. De tror att rullarna kan innehålla filosofiska verk och kanske till och med bibliska texter.

Vesuviusutmaningen har väckt stor uppmärksamhet och lockat deltagare från hela världen. Tävlingen har bidragit till att öka intresset för arkeologiska fynd och teknologins potential att avslöja uråldriga hemligheter.