Effekterna av 18 dagar i rymden på människans hälsaDen svenske astronauten Marcus Wandt har återvänt till jorden efter att ha tillbringat två veckor på den Internationella rymdstationen (ISS). Efter en hemresa på 47 timmar, landade kapseln utanför Florida och Wandt och de andra astronauterna har nu återvänt till jorden. Enligt rymdläkaren Maurice Westerlund kan de första timmarna på jorden vara vingliga då kroppen måste anpassa sig till jordens gravitation igen. Astronauternas immunförsvar, fysiska och mentala hälsa kommer att observeras under en till två veckor, och de kommer genomgå medicinska test och få ett rehabiliteringsprogram för att återfå sin kondition och styrka.

Dag Linnarsson, professor emeritus i baromedicin vid Karolinska institutet, förklarar att astronauterna kan förlora upp till 15 procent av sin kondition och blodvolumen under rymdvistelsen. Maurice Westerlund tillägger att det också är viktigt att ta hand om den mentala hälsan efter en rymdresa och att det kan vara emotionellt att återvända till jorden efter att ha sett jorden utifrån. Trots de utmaningar som följer med att vara i rymden, tror Westerlund att Wandt längtar tillbaka till rymden.

Under uppdraget på ISS har Wandt arbetat på flera forskningsprojekt och deltagit i olika aktiviteter på rymdstationen. Han kommer nu att genomgå medicinska kontroller och återhämtning på ESA:s anläggning i Köln innan han återvänder till Sverige.