EU och USA uttrycker oro efter resultatet av det pakistanska valetPakistans förre premiärminister Nawaz Sharif har bjudit in till koalitionsförhandlingar efter valet i torsdags som EU, USA och UK oroas över att det inte gick rätt till.


EU, USA och Storbritannien oroas av om torsdagens val i kärnvapenstaten Pakistan, med 236 miljoner invånare, gick rätt till.

De vill se en utredning av sådant som påstått fusk, långsam räkning av röster, begränsningar i mötes- och yttrandefrihet och att kandidater hindrades från att ställa upp.

USA säger sig vara oroat av anklagelser om otillbörlig påverkan av valet. EU beklagar det faktum att kandidaterna inte kunde ställa upp på lika villkor, att det fanns hinder för att hålla valmöten och att göra sin åsikt hörd, både offentligt och på nätet. Det finns också uppgifter om att kandidater har gripits.

Både den tidigare premiärministern Nawaz Sharif som leder partiet Muslimska förbundet och den likaså tidigare, men fängslade, premiärministern Imran Khan har utropat sig som segrare. Khan själv och hans parti var förbjudna att ställa upp. Men hans partikollegor ställde upp som oberoende kandidater, och verkar ha tagit flest mandat.

Räkningen av rösterna var inte klar men var på sluttampen på lördagsmorgonen, lokal tid. Enligt nyhetsbyrån AFP hade Sharifs parti Muslimska förbundet då fått ihop 71 mandat.

Oberoende kandidater hade tagit 99 mandat och 88 av dem bedöms vara lojala med Imran Khan. Tredje största parti med 53 mandat blev Folkets parti (PPP) som leds av sonen till den tidigare, och mördade, premiärministern Benazir Bhutto.

För majoritet i parlamentet krävs 169 mandat och Nawaz Sharif har redan bjudit in till koalitionsförhandlingar.