Kina firar nu drakens årI Peking i Kina är en enorm uppblåsbar röd drake redo för nyårsfirandet vid sjön Houhai. Det kinesiska nyårsfirandet, som inleds den 10 februari, innebär intensivt resande, kommers och familjefester. Detta år, 2024, blir det drakens år enligt den kinesiska zodiaken, vilket innebär möjligheter till spännande framsteg. Många kineser vill att deras barn ska födas som drakar, eftersom de anses vara karismatiska, intelligenta, mäktiga och begåvade.

Under den första veckan av nyårsfirandet inträffar Kinas mest intensiva reseperiod, eftersom många vill fira med sina familjer. Många hus dekoreras med röda lyktor för att föra med sig lycka och hålla onda andar borta. Fyrverkerier och gåvor i form av amuletter och röda kuvert med pengar är också vanligt förekommande. Under firandet äter många vårrullar och extra långa nudlar, då dessa sägs symbolisera ett långt liv.

Det kinesiska nyåret baseras på en tolvårig cykel där varje år är kopplat till ett av tolv djur i den kinesiska kalendern. Varje år är också kopplat till ett av de fem elementen, vilket ger totalt 60 olika kombinationer och en 60-årscykel. År 2024 är trädrakens år och anses symbolisera lycka, rikedom och styrka. De kommande fem årens djur i den kinesiska zodiaken är draken, ormen, hästen, fåret och apan.