Unrwa-chefen berättar: Anställda förlorade sina jobb utan bevis


Philippe Lazzarini, chef för FN:s flyktingorgan Unrwa. Arkivbild.


Nio anställda vid FN:s flyktingorgan Unrwa sparkades efter att Israel anklagat dem för att ha varit delaktiga i Hamas terrorattacker den 7 oktober – trots att framläggande av bevis saknades.

– Jag kunde ha stängt av dem, men jag har sparkat dem, säger Unrwas chef Philippe Lazzarini vid en pressträff, enligt The Guardian.

– Nu pågår utredning, och om utredningen visar att detta var fel kommer vi i FN i så fall att fatta ett beslut om hur vi ska kompensera dem på lämpligt sätt, säger han vidare.

Det ”exceptionella och snabba beslutet” fattades på grund av risken för att de israeliska anklagelserna skulle påverka organisationens förmåga att verka i Gaza, enligt Lazzarini.

– Min bedömning, baserat på att detta skulle bli offentligt, sant eller osant, var att jag måste fatta det snabbaste och djärvaste beslutet för att visa att vi som organ tar denna anklagelse på allvar.

På grund av Israels anklagelser har flera länder, däribland USA och Sverige, meddelat att de pausar sitt stöd till FN-organet.